Det er mange forskjellige hagebelysningsarmaturer å få, og disse kan stort sett deles inn i tre hovedkategorier: helt lukkede, beskyttede, og helt ubeskyttet. For å være helt presis kan man se på IP-graden, som forteller nøyaktig hva et armatur tåler av vann og fremmede objekter (tenk på fluer og edderkopper).
De allerfleste armatur er minst IP46, men hva vil det si?
Inntrengingsbeskyttelse
IP-graden består av bokstavene IP (som står for Ingress Protection) og så to tall. Det første tallet, fra 0 til 6, forteller hvor beskyttet lyset er mot støv og insekter. Null betyr ingen beskyttelse og seks betyr varig beskyttelse mot støv. Det andre tallet, fra 0 til 8, angir beskyttelsesgraden mot vann. Igjen betyr 0 ingen beskyttelse og 8 gir beskyttelse mot varig nedsenkning i vann.
I Norge er beskyttelse mot støv ikke like viktig som beskyttelse mot vann, men det er fint å ikke ha mengder med insekter opp i armaturen, det vil si nivå 4 som beskytter mot fremmede objekter med størrelse ned til 1 mm.
Hagebelysning klarer seg fint med IP44, men det er ikke noe krav når den fungerer med solseller eller 12-volt strøm, så hagebelysning uten IP-krav er helt lovlig å bruke.
Varme
Armaturer som er helt lukket, IPx5 og oppover lar det ikke komme noe vann i. Det kan føre til at det er vanskelig å bli kvitt varmen som et lys produserer. Gløde- og halogenpærer produserer omsetter mengder med energi og mesteparten blir omdannet til varme, men også de elektriske elementene oppi en LED-pære produserer en del.
Er det lite plass og ingen god mulighet for varmen å forsvinne påvirker det levetiden for lyset.
Beskyttede armatur er som regel de med IP-graden mellom x1 og x4. Som sagt er det ikke noe krav for lavvolts- eller solarbelysning og du vil som regel ikke finne IP-graden for slik belysning: det er opplagt for de fleste. I verste fall slutter lyset å fungere og må byttes ut. Med en prislapp på noen solarbelysning på under 50 kroner / stykket er det noe mange anser som forbruksvare, desverre.
Selv om det ikke alltid vil være tilfelle (delvis beskyttede armatur og totalt ubeskyttede lys kan faktisk godt være funksjonelle sålenge selve lyspæren har rett IP-grad), så kan man la sunn fornuft avgjøre om lyset er noe å ha.
Vanntett
Når det gjelder nedsenking i vann, altså IPx7 og IPx8, gjelder følgende:
IPx7 vil si at armaturen har vært nedsenket i vann, opp til 1 meter, og man har konstatert at det ikke har kommet inn noe vann for 30 minutter. Det vil altså ikke si at det ikke kan skje, eller at det kommer til å skje. Det er bare garantert at det ikke kommer inn vann når man senker armaturen ned i vann i 30 minutter. IPx8 ligner og vil si at den skal være neddykket i mer enn en meter og for en lengre periode; begge skal kunne dokumenteres.
Det viktigste å huske er:
- IPx7 eller IPx8 betyr ikke nødvendigvis at armaturen også er IPx5 eller IPx6! Det er helt andre tester som handler om vannstråler fra forskjellige retninger og med forskjellig kraft.
- Testene utføres med en temperatur mellom 15 og 35 °C. Temperaturen utenfor disse verdier betyr en del for gummien, som påvirker IP-graden.